Feiten over olie
* Waarom moet de olie ververst worden?
Het verversen van olie is noodzakelijk. De olie vervuilt en verliest zo een deel van haar eigenschappen. Deze zijn noodzakelijk voor een goede smering en reinigende werking in de motor.
* De kwaliteit van de olie loopt terug omdat:
- verdunning van de motorolie met brandstof, vooral bij korte ritjes.
- oxidatie van de olie, door (zwaar en langdurig) thermisch belasten van de motor en versnellingsbak/automaat;
- afnemende werking van de speciale toevoegingen. De olie neemt immers vuil op zoals condenswater, verbrandingsresten, roetdeeltjes (bij een dieselmotor), metaaldeeltjes door slijtage, enz. Hierdoor wordt de olie smeriger en dikker.
* Wanneer moet ik mijn olie controleren, bijvullen en verversen?
Controleer uw oliepeil minstens een keer per maand of elke duizend kilometer. Ook voordat u lange afstanden gaat rijden. Vul zodra het olieniveau (bijna) op minimum staat op de peilstok, met het juiste type olie bij, via de vulopening, volgens de instructie van de autofabrikant.
Het moment van olie verversen geschiedt volgens de instructie van de autofabrikant (op kilometers of tijdsinterval).
* Waarom olie verversen op het door de fabrikant aangegeven tijdstip?
Het tijdstip voor het verversen van de olie wordt door de fabrikant bepaald. Aan de hand van de technische prestaties van de motor, de eigenschappen van de smeerolie en het rijgedrag. Hiervoor zijn twee factoren bepalend: het aantal afgelegde kilometers en de gebruiksduur.
Het eigenhandig verlengen van de interval levert altijd een slechtere smeerwerking op en een grotere noodzaak voor oliepeilen.
Onder bepaalde gebruiksomstandigheden, zoals bij stadsritjes en vele korte ritten, is het echter van belang de olie vaker te verversen, overleg dit met uw garage.
* Is alleen olie bijvullen voldoende in plaats van verversen?
Zeker niet. Tijdens het gebruik wordt olie belast op druk, afschuiving, vervuiling en oxidatie. Wordt de olie langer gebruikt nemen de eigenschappen af die weerstand moeten bieden tegen deze belastingen. Voordat deze eigenschappen beëindigd zijn moet de olie worden ververst. Door alleen olie bij te vullen zal het bestaande vuil in de olie zich gaan afzetten in de motor. Gevolg: vermindering van de motorprestaties en toename motorslijtage.
* Kan ik de olie lange tijd bewaren? Of gaat de kwaliteit dan achteruit?
In gesloten verpakking blijft de olie lang goed. Verpakkingen die open zijn geweest moeten echter goed worden gesloten om oxidatie van de olie te voorkomen. Bij twijfel de verpakking met olie goed schudden en daarna wat olie in een schoon en droog, doorzichtig glas schenken. Laat het glas met olie even staan. Is de olie helder dan kan deze nog gebruikt worden. Wanneer de olie troebel blijft is deze niet meer te gebruiken.
* Wat moet ik doen met de gebruikte olie?
Op koolwaterstof gebaseerde producten zijn schadelijk voor het milieu. U kunt uw gebruikte olie verzamelen en inleveren op het containerpark in uw gemeente.
* Kan ik voor de versnellingsbak dezelfde olie gebruiken als voor de motor?
Nee, normaal gesproken zijn de motor en versnellingsbak van elkaar gescheiden qua smering. Zowel de viscositeit alsmede de gebruikte additieven zijn verschillend, dus een andere oliesoort. Controleer het instructieboekje voor de voorgeschreven motor- en versnellingsbakolie.
* Heeft een dieselmotor speciale olie nodig?
Ja, olie voor dieselmotoren is afgestemd om o.a.roet van het verbrandingsproces op te kunnen nemen. Daarnaast zijn er voor dieselmotoren met roetfilters speciale oliesoorten vereist om de goede werking van het roetfilter te behouden.
* Moet er een speciale olie gebruikt worden voor een motor op LPG brandstof?
Nee, want LPG is voornamelijk opgebouwd uit de schone gassen butaan en propaan. Gassen hebben een homogenere moleculenstructuur dan vloeibare brandstoffen. En zorgen voor minder vervuiling van brandstof in de motorolie. Oliën voor benzinemotoren kunnen de hogere verbrandingstemperaturen van LPG aan. Geen probleem dus.
Bronnen:
auto instructieboekje , olieleveranciers, alsmede diverse oliemerken.